Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 21.12.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker når vinden dreier og øker. Unngå områder med fersk fokksnø. Fokksnøen kan ligge på vedvarende svakt lag. Drønn i snødekket er tydelige faretegn.
  • Størst fare fra torsdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Skredfaren øker i løpet av ettermiddagen når vinden dreier og øker kraftig til nordvest retning. Snø som kommer først på dagen vil flytte seg leområder og enkelte steder kan store snøskred løsne av seg selv.
Den ferske fokksnøen vil være ustabil i seg selv og mange steder antas det at den vil legge seg over et ustabilt snødekke som har vist tydelige faretegn de siste dager.
Faretegn som drønn, skytende sprekker og ferske skred er faretegn som må tas på alvor.
Det oppfordres til konservativ ferdsel med god sikkerhetsmargin til skredterreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 20. desember 2023

Snødekket er generelt preget av varme opp til omlag 1400 moh. Snø og vind i starten av denne uken har ført til er snødekke preget av skare og fokksnøansamlinger i leområder. I høyfjellet finnes mer snø og snødekket har et generelt vinterlig preg med mest snø i østvendt terreng.
Snøfordelingen i regionen er ujevn etter kraftig vestavind den siste perioden.

Før helgas kraftige mildvær og nedbør bestod snødekket bla. av flere svake lag med av kantkorn og rimkrystaller. Observasjon fra Hafslo på mandag og Sogndalsdalen på søndag (begge på 1000 moh) vitner om fuktige vedvarende svake lag, men intakte. De viser faretegn som drønn med forplantning.



Mandag ble det observert noen naturlige utløste løssnøskred i bratt terreng i Jostedalen.

På tirsdag ble det observert drønn i snødekket i Sogndalsdalen på ca. 900 moh.
Fra Jostedalen blir det rapportert om drønn med stor forplantningsevne på mandag fra en skitur opp til 650 moh.


Fjellvær

Onsdag 20. desember 2023

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til onsdag. Frisk bris fra vest. -11 °C til -4 °C på 1400 moh.

Torsdag 21. desember 2023

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis liten storm lengst nordvest om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS